Page 8 of 8 FirstFirst ... 678
Results 71 to 76 of 76

Thread: 4K Dip

  1. #71
    Join Date
    May 2011
    Location
    Kensington, Maryland
    Posts
    2,201
    Quote Originally Posted by zhpnsnv View Post
    Interesting thread. Back when I first owned my car it had a pretty significant dip, so I had the dealership send the ECU out and do that fix. It helped a little, but it was still there.

    I sold the car and the following was done: Dr. Vanos, GAS DISA, and a custom ECU tune (also perf muffler). The dip is completely gone in basically all circumstances. The only time I felt it a little was at 1/2 throttle, 4th gear pull one time. Not sure what the custom tune did or if it turned off the DISA altogether. All I know is it pulls beautifully, way better than when I sold it. It's weird -- I accelerate in first and second totally expecting it to be there because that's what I'm used to, so it's odd now that it's gone.
    I never had the dip for the first 5 years of ownership. In the last year I've noticed it badly in 2nd gear and it hurts my soul lurching forward and then back into my seat with my foot to the floor whenever I push through 4k rpms. Never had the issue before and all of a sudden here it is.

    I have rebuilt my DISA valve with the GAS kit years ago. I have a vacuum leak somewhere, need to find it and solve that (no light but rpms dip down when idle and bounce back up slightly). I also have a shark injector I need to install. The shark claims it fixes the 4k dip, but from the other posts in this thread it doesn't seem to work for everyone.
    2005 Jet Black 6MT ZHP "Family First"
    ~Rob~

  2. #72
    Join Date
    Apr 2012
    Location
    Long Beach, CA
    Posts
    1,622
    Quote Originally Posted by Newjack View Post
    I never had the dip for the first 5 years of ownership. In the last year I've noticed it badly in 2nd gear and it hurts my soul lurching forward and then back into my seat with my foot to the floor whenever I push through 4k rpms. Never had the issue before and all of a sudden here it is.

    I have rebuilt my DISA valve with the GAS kit years ago. I have a vacuum leak somewhere, need to find it and solve that (no light but rpms dip down when idle and bounce back up slightly). I also have a shark injector I need to install. The shark claims it fixes the 4k dip, but from the other posts in this thread it doesn't seem to work for everyone.
    unplug your DISA. You will know right away if that fixes it for you. Trust me, I tried hard to notice any difference (except for the dip going away) and I cannot so I just left it unplugged.
    2005 BMW 330i ZHP 6MT. Built 11-19-04. Bought 4-2012.
    Stock: Nav, leather, PDC, Xenon
    Added by me: OEM Alarm, OEM heated seats, OEM aux kit, OEM Bluetooth, intravee, M3 strut brace, BMW Performance Intake, Nappa leather arm rest, updated LCM (triple blink, euro hazards, trifecta lighting, 3 stage brakes), temp gauge

  3. #73
    Join Date
    May 2011
    Location
    Kensington, Maryland
    Posts
    2,201
    Quote Originally Posted by NorCalZman View Post
    unplug your DISA. You will know right away if that fixes it for you. Trust me, I tried hard to notice any difference (except for the dip going away) and I cannot so I just left it unplugged.
    So funny thing

    I took my car to my mechanic last year when my power steering fluid leaked out of a hose, and destroyed my power steering pump with it. Somehow during the job, they unplugged my DISA valve connector.

    I was at Justin's doing a trans and diff fluid flush and installing a new windshield cowl. With the hood popped, Justin looks in and goes "dude did you unplug your DISA valve" No... I haven't had to open the hood for 6 months or so other than putting in a little oil here and there.

    As soon as it was plugged in again I realized how much low end torque I was missing out on. I was having to rev the nuts off the motor to get anywhere before that, and this solved that issue. Mind you, I had my AFE cold air intake on, which robs low end torque for high end power. Once I put the stock airbox back in I realized how much low end torque the AFE intake actually took.

    I can try unplugging the DISA valve again, but I really don't think it will fix anything. I still had the dip the entire time the valve was unplugged for those months before I realized.
    2005 Jet Black 6MT ZHP "Family First"
    ~Rob~

  4. #74
    Join Date
    Apr 2012
    Location
    Long Beach, CA
    Posts
    1,622
    Ah ok. Then yeah maybe your issue is being cause by something else.

    My dip is completely gone and my power delivery is unchanged as far as I can tell. Just the non-dip, smooth inline 6 power delivery it should have.

    I use the BMW Performance intake. Must be less aggressive than an aftermarket intake.

    Hope you can figure it out man! Keep this thread updated. There might be other people who unplug the DISA and it doesn't help. Luckily it's a 5 minute test.


    Sent from my iPhone using Tapatalk Pro
    2005 BMW 330i ZHP 6MT. Built 11-19-04. Bought 4-2012.
    Stock: Nav, leather, PDC, Xenon
    Added by me: OEM Alarm, OEM heated seats, OEM aux kit, OEM Bluetooth, intravee, M3 strut brace, BMW Performance Intake, Nappa leather arm rest, updated LCM (triple blink, euro hazards, trifecta lighting, 3 stage brakes), temp gauge

  5. #75
    Join Date
    Apr 2016
    Location
    Raleigh NC
    Posts
    97
    You have to clear the adaptations after you unplug it.
    1980 320i - Kashmir Metallic - Sold in 1993
    1985 535i - Cosmosblau Metallic - Sold in 1995
    1985 535i - 1985-06 - Delphin Metallic - Sold in 2016
    1983 320i - 1982-09 - Kashmir Metallic - Currently own!
    2004 ZHP - 2003-08 - Titanium Metallic - Currently own!

  6. #76
    Join Date
    Jan 2019
    Location
    North East
    Posts
    2
    I am having the same problem in my 330i, my coupe is fine. I am planning to unplug the DISA to see if this helps. Is clearing the adaptation is same as the resetting the Throttle response?
    If it works I will go the stealership for the software update for a permanent fix.

Page 8 of 8 FirstFirst ... 678

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •