Results 1 to 9 of 9

Thread: Sudden loss in power steering and coolant leak

  1. #1

    Sudden loss in power steering and coolant leak

    Hey all,

    I was driving my '05 330ci down the road about to make a right turn at a stop and all of sudden I lost power steering and the car started leaking coolant while making a squeeling noise. Battery light also came on.

    I was able to drive it home so I hooked it up to DIS the faults I got were the following:
    27DA BSD generator
    278B temperature sensor, engine coolant

    I believe the coolant has stopped leaking but I still have no power steering. Does this mean I need a new alternator?


    Any help or advice would be much appreciated!


    Sent from my SM-N950W using Tapatalk

  2. #2
    After some more investigation it may be that the head gasket is blown... Hoping there's no damage to the engine as the car didn't overheat. Anyone know why that would effect the power steering?

    Will be towing her to my mechanic tomorrow

    Sent from my SM-N950W using Tapatalk

  3. #3
    Join Date
    Mar 2016
    Location
    Madison, Alabama
    Posts
    330
    Check your serpentine belt. The belt tensioner is a known failure point.

    You will lose charging cooling and power steering.

    https://www.fcpeuro.com/products/bmw...xoCZOkQAvD_BwE
    Family that races together stays together
    2005 330Ci 6MT SGM (x2)

  4. #4
    Join Date
    Mar 2016
    Location
    Madison, Alabama
    Posts
    330
    Daughters car did. Exactly the same thing.

    No coolant leak. But the belt could have hit a hose or reservoir
    Family that races together stays together
    2005 330Ci 6MT SGM (x2)

  5. #5
    Quote Originally Posted by PetesZ View Post
    Check your serpentine belt. The belt tensioner is a known failure point.

    You will lose charging cooling and power steering.

    https://www.fcpeuro.com/products/bmw...xoCZOkQAvD_BwE
    Yeah! After some more research looks like you hit the nail on the head.. I'm just glad it's not the head gasket..


    Thanks a million for your insight!

    Sent from my SM-N950W using Tapatalk

  6. #6
    Quote Originally Posted by PetesZ View Post
    Check your serpentine belt. The belt tensioner is a known failure point.

    You will lose charging cooling and power steering.
    Yup, been there, done that. But, in my case the tensioner grenaded itself, launching into the expansion tank. Pretty bad ass failure, to be honest.

  7. #7
    Join Date
    Mar 2016
    Location
    Madison, Alabama
    Posts
    330
    Mine was caused by a fatigue fracture in the bracket on the center web in the casting. I would replace that assembly at 100k as preventative maintenance. I did the bearing not the bracket.

    Learned something new that dat
    Family that races together stays together
    2005 330Ci 6MT SGM (x2)

  8. #8
    Join Date
    Jan 1970
    Location
    Lebanon, OH
    Posts
    37,876
    I'm surprised that the serpentine belt went / you drove it home and car didn't overheat.

    Sent from my SM-G955U using Tapatalk
    "Flame suit NOT REQUIRED!!!"
    Call Me Dane l 2/2004 330i ZHP l 18x8 ET45 BBS CK's wrapped with Michelin Pilot Sport AS3+ @ 245-40-18 l KW V1 Coilovers in front l KW V1 springs w/ Bilstein B8 dampeners in rear l BMW Performance Rotors l UUC StrutBarbarian l Racing Dynamics Rear Strut Bar l Jim Conforti Shark Injector l Light Birch Interior Trim l Bimmian Celly Mount l M3 Trunk Mat l l e90 Performance E-Brake & Shift Knob l M3 Tri-Stitched Boots l AL Headlight Retrofit with ZKW Lenses l CobyWheel Wrap w/M3 Stitching l LCM sw 4.5 triple blink and rear fogs

  9. #9
    Update, mechanic checked it out and looks like it was the tensioner and pulley! Will get more details tomorrow.
    Quote Originally Posted by danewilson77 View Post
    I'm surprised that the serpentine belt went / you drove it home and car didn't overheat.

    Sent from my SM-G955U using Tapatalk
    Yeah luckily I was literally less than a minute away from home when it happened. The car did start to overheat after the power steering loss and the heat gauge was in between the middle and the red. Definitely got lucky and hope didn't do any damage to the motor!

    Thanks again for all the help everyone much appreciated!!

    Sent from my SM-N950W using Tapatalk

Similar Threads

  1. Power Steering Hose Leak
    By TigerTater in forum General -- ZHP Related
    Replies: 5
    Last Post: 03-24-2015, 04:56 PM
  2. Minor coolant loss
    By Jon D in forum General -- ZHP Related
    Replies: 21
    Last Post: 01-09-2015, 06:43 AM
  3. Power steering leak messing up alternator?
    By BimmerWill in forum General -- ZHP Related
    Replies: 37
    Last Post: 04-29-2013, 05:32 AM
  4. Mysterious loss of coolant....looking for ideas please
    By redwagon in forum Mechanical | Troubleshooting
    Replies: 51
    Last Post: 12-23-2011, 08:31 PM
  5. Power Steering and Battery Light and Coolant all went to hell
    By tripod06 in forum Mechanical | Troubleshooting
    Replies: 27
    Last Post: 08-22-2011, 01:01 PM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •