Results 1 to 4 of 4

Thread: Whistle noise on startup

  1. #1
    Join Date
    Jan 2013
    Location
    Central California
    Posts
    661

    Whistle noise on startup

    Trying to figure out what could be causing this high pitched whistle noise I'm getting immediately at startup. It happens intermittently, about half of starts and goes away after a few seconds. Seems to happen on cold starts. I'm thinking the noise is coming from the dash or behind the instrument cluster area. At first I thought it might be an idler pulley but found the noise is not coming from the engine. Anybody have any ideas what it could be?

    I'll get a recording of the noise and post it here if necessary.

  2. #2
    Join Date
    Oct 2016
    Location
    Atlanta/Macon, Georgia
    Posts
    389
    If its what I think it is, my car was experiencing the same thing. Loud whistling, almost vacuum or jet engine like, on intermittent start ups, especially when cold. Turned out to be my secondary air pump. Replaced mine and haven't had issues since.

    2004 Titansilber Metallic BMW 330i ZHP

  3. #3
    Join Date
    Jan 2017
    Location
    Huntersville, NC
    Posts
    247

  4. #4
    Join Date
    Jan 2013
    Location
    Central California
    Posts
    661
    Quote Originally Posted by JPMo View Post
    If its what I think it is, my car was experiencing the same thing. Loud whistling, almost vacuum or jet engine like, on intermittent start ups, especially when cold. Turned out to be my secondary air pump. Replaced mine and haven't had issues since.
    Thanks I'll check it

Similar Threads

  1. Red Oil light at Startup
    By Skiptomylou in forum Mechanical | Troubleshooting
    Replies: 13
    Last Post: 03-15-2017, 01:03 PM
  2. Whistle at low throttle?
    By brian75x in forum Mechanical | Troubleshooting
    Replies: 71
    Last Post: 03-27-2014, 11:24 AM
  3. Blue smoke on startup..
    By BimmerWill in forum General -- ZHP Related
    Replies: 9
    Last Post: 03-25-2013, 02:53 PM
  4. Instrument cluster went nuts at startup
    By SoarinZHP in forum Mechanical | Troubleshooting
    Replies: 8
    Last Post: 12-04-2011, 12:43 PM
  5. Does anyone have a deer whistle on their car?
    By Go Horns! in forum General -- ZHP Related
    Replies: 6
    Last Post: 11-16-2011, 05:36 AM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •