Results 1 to 10 of 10

Thread: Problem Starting When Warm/Hot

Hybrid View

  1. #1

    Problem Starting When Warm/Hot

    I have had this problem for the past 5 years and the mechanic and dealer haven't been able to figure it out. The car starts right up in the morning. However, if I drive to the store to get milk and I am in there 10 minutes the car just cranks and cranks before finally starting. I have had the injectors cleaned, plugs replace, new air and fuel filter, etc. but the problem still persists. My mechanic suggested it could be a leaky injector and the dealer said possible fuel pump issue. Aside from that the car runs 110% and only has 52K miles. Also it doesn't happen all the time. Any ideas?

  2. #2
    Join Date
    Nov 2017
    Location
    Irvine, CA
    Posts
    636

  3. #3
    Join Date
    Jun 2012
    Location
    Socal
    Posts
    1,514
    Could you list everything you replaced to try to remedy the problem?
    Will the car start if you primed the fuel pump before you start it? Just leave it in the second position for like 5-10 seconds before you start the car.
    When you say warm/hot, do you only mean car temp like car is warmed up or also ambient/outside temp?

    But if I were to take a wild guess, I would say CPS, if it's not the fuel pump lol

  4. #4
    There are no codes and I have replaced the follow - I have had the injectors cleaned, plugs replace, new air and fuel filter, etc. This happens when the car is warm and not the outside temp

  5. #5
    Join Date
    Jun 2012
    Location
    Socal
    Posts
    1,514
    Yeah I read that line, but you said "etc." which is? I assume battery/alternator is in there. But really etc. is like anything. starter? the whole entire motor?

  6. #6
    Complete cooling system, belts, tensioners, brakes, suspension, oh and the batter

  7. #7
    Join Date
    Nov 2016
    Location
    Charlotte, NC
    Posts
    3,059
    I had this problem due to leaky injectors. I'll have to see if I can dig up the thread but the conclusion was that getting them cleaned did nothing to help my issue so I bought some refreshed ones on ebay.

  8. #8
    Thanks ZHPizza - did you change them yourself or have someone do them

  9. #9
    Join Date
    Nov 2016
    Location
    Charlotte, NC
    Posts
    3,059
    Quote Originally Posted by Johnd View Post
    Thanks ZHPizza - did you change them yourself or have someone do them
    Whew it took some serious digging but I found the thread

    http://www.zhpmafia.com/forums/showt...-Fuel-Injector

    Here's a good DIY too

    https://www.bimmerfest.com/threads/i...iy-e39.571302/

  10. #10
    Thanks ZHPizza I will have to look into it.. I guess my mechanic was right - he just said he wasn't 100% certain it would fix it

Similar Threads

  1. Warm Start RPM Stumble
    By dml5055 in forum Mechanical | Troubleshooting
    Replies: 10
    Last Post: 03-21-2015, 06:09 AM
  2. Warm Up Time
    By llll1l1ll in forum General -- ZHP Related
    Replies: 31
    Last Post: 01-29-2014, 06:38 PM
  3. my ZHP takes much longer to warm up than my my dad's 330
    By stephenkirsh in forum General -- ZHP Related
    Replies: 15
    Last Post: 12-06-2013, 09:48 PM
  4. ZHP warm-up time
    By Stewbie in forum Mechanical | Troubleshooting
    Replies: 14
    Last Post: 10-03-2013, 08:28 AM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •